Letní voda 2023 – Slovensko, jak to vidím já :)

Kamarádi,

sice poměrně pozdě (ale líp než drátem do voka, ne?) si vám dovoluju představit hrubý nástin toho, jak bych viděl letošní vodu. Loni jsme se bavili o Slovensku a zaznělo (hlavně teda asi ode mě), že bychom nemuseli jet jen Hron, ale dalo by se to namixovat i s něčím jiným. Takže – z toho, co se mi doposud povedlo očekovat a sesumírovat, mi leze zhruba tohle:

O prázdninách údajně denně pouštějí Oravu, na které je od hráze z Tvrdošína až do ústí do Váhu sjízdných cca 60 kilometrů. Voda teče vždy od 03.00 do 11.00 a do Váhu doteče za 10-11 hodin. Uvádí se, že Orava má průměrnou rychlost přes 9 km/h, což mi přijde neuvěřitelný, ale asi je to pravda. Každopádně obtížnost ZW, max. WW1, takže asi ve stylu Dunajce. Blbý je, že na celém toku jsem objevil jen jeden kemp a to tento: Kemp Tilia Gäcel´ 49°12’19.728″N, 19°16’4.702″E

Viděl bych to tak, že bychom se tady v sobotu 22.7. sešli a zabydleli minimálně na 2 dny. V neděli ráno bychom vyjeli nahoru proti proudu a odněkud sjeli zpátky do kempu. Tady je několik variant: Od hráze z Tvrdošína (cca 40 km), což se mi jeví jako kravina. Pro ty, co si to chtějí užít, by přicházel v úvahu nástup v Podbielu (pořád ještě asi 34 km) – celá ta vesnice je údajně jeden velkej skanzen s nádherným okolím a super peřejkami. Dál by šly kratší varianty s nástupy v Sedliackej Dubovej (cca 24 km), Hornej Lehotě (20 km), nebo Oravském Podzámku (eště míň, už se mi nechtělo měřit). Každopádně bychom dopluli do kempu Tilia. Pondělní úsek by byl kratší (esli jsem dobře měřil, hází to nějakých 15 km) a končili bychom na soutoku s Váhem u vesnice Kráľovany. Posledních pár kilometrů se už projíždí NP Malá Fatra a vypadá to na mapě fakt dobře. Bohužel tady není u řeky žádný kemp – takže buď návrat do kempu Tilia, nebo – a to mi připadá lepší – kousek odtud je autocamping Trusalová 49°8’25.736″N, 19°3’7.166″E, asi 10 km od výstupu, údajně velice pěknej a vybavenej. V úterý bych pak pokračoval po Váhu z Krpeľan, nebo Turan (obojí jsou sousední vesnice Trusalové) – tam by se vidělo podle vodního stavu (půlku řeky sežere několikakilometrovej náhon, kterým se ale údajně dá jet taky) – nebo až z Vrútek, každopádně bych doplul na Strečno. I ta nejkratší varianta má cca 11 kilometrů a opět protéká Malou Fatrou.

Na Strečně bychom buď mohli přespat v autokempu Varín (asi kilometr od vody) 49°12’31.802″N, 18°52’45.123″E, nebo rovnou vyrazit na Hron. To bych asi nechal k diskuzi, osobně se kloním k názoru, že by bylo možná fajn tady přespat a nechat středu na přejezd do Nemecké, což je nejkratší cestou asi 120 km – s tím, že si každej ten den udělá program podle sebe a sejdem se během odpo v kempu na Hronu: 48°48’54.384″N, 19°25’17.499″E. Ve čtvrtek bych vyjel nahoru do Brezna a vrátil se po řece do Nemecké. V pátek bych pak pokračoval dál, třeba na Iliaš u Banskej Bystice. Tím bych to asi zakončil.

Případně bychom mohli z Váhu odjet už v úterý odpo, strávit na Hronu celkem 3 dny na vodě a dojet ještě dál.

No – a nakonec je tady varianta, že z ňákýho důvodu Orava nepoteče – a v tom případě bychom se sešli v sobotu rovnou v Nemecké a jeli jenom samotnej Hron. To se dá řešit na místě, nebudeme tam poprvé a taky to stojí za to 🙂

Klidně připomínkujte!!!

Záložka pro permanentní odkaz.

Jedna reakce na Letní voda 2023 – Slovensko, jak to vidím já :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *