Dunajec 2022, nástřel

Přátelé, kamarádi…

Byl jsem požádán, abych sešmodrchal jakýsi plán naší letní cesty do Polska, tedy takto činím. S hrůzou jsem zjistil, že jsme tu byli naposledy před dvanácti lety, takže může být všechno totálně jinak, zejména pak poslední dva hubené roky tím mohly pěkně zamíchat. Nicméně stránky kempů, které bychom měli cestou využít, se tváří jakoby nic, takže snad dobrý 🙂

Skoukl jsem také stránky Povody, která nás tenhle zájezd naučila, a zjistil, že už to jezdí trochu jinak. Zrušili horní úsek z Nového Targu k přehradě a pro změnu natáhli Poprad na dva dny. To bych asi nechal k diskusi klidně až na místě, protože tak jako tak se nám ohledně příjezdu a prvního kempu nic nemění. Variant bude cestou asi několik a bude záležet jen na nás, jak se doluvíme.

Pro začátek bych tedy navrhoval tuhle hrubou kostru:

Sobota: příjezd do kempu Sromowce Wyžne (jmenuje se Polana Sosny) 49.4046781N, 20.3342361E

Neděle: Přejezd nad přehradu do Nového Targu (autem 30 km) – pak po vodě k přehradě (podle toho u kterého mostu skončíme, buď 12,5, nebo 15,5 km) Zpátky do kempu autem asi 16 km.

Pondělí: Tady je víc možností – buď pokračovat lodí asi 9 km do Červeného Kláštora, tam zakempit a udělat si krátký výšlap do Pienin. Nebo: přeskočit tenhle úsek, dojet autem do Kláštora a sjet Pieniny do Kroscienka. Případně třeba i sfouknout celej úsek ze Sromowců až do Kroscienka. V tom případě by stálo za to další den vynechat vodu a projít si Pieniny. Nebo opačně – projít je v pondělí a v úterý pokračovat z Kláštora do Kroscienka.

Úterý: viz pondělí – každopádně večer bych nocoval v kempu v Kroscienku nad Dunajcem.

Středa: Voda, Kroscienko – Zabrzez, cca 13 km. Spaní v areálu slalomového kanálu. Kemp není extra velkej, tváří se ale, že funguje, tak snad se vejdem. Je to tam moc hezký. Dá se zaplatit splutí kanálu.

Čtvrtek: Voda, Zabrzez – Stary Sacz. Je to dlouhý – 24,5km, ale bohužel cestou není možnost jiného spaní. Každopádně část cesty řeka teče souběžně se silnicí, nebo se k ní dá dobře dostat, takže by neměl být problém pro ty, co si to budou chtít zkrátit, někde po cestě nechat auto a dojet k němu.

Spaní jsem našel tohle: 49.582253N 20.643416E.

Nevím, jestli to je to, kde jsme spávali, ale zdá se, že snad jo. Není to daleko od Dunajce a končí tady i Poprad.

Pátek: Poprad, Piwniczna Zdrój – Stary Sacz, asi 20 km. Přejezd autem cca 21 km. Dojezd zpátky do kempu. Povoda to jezdí na dva dny, ale nepochopil jsem, kde se tam dá spát. Píšou něco o vesnici Rytro, ale nic jako ofiko kemp jsem tam neobjevil. Tak bych to asi nekomplikoval…

Po celém dni na vodě bych asi ještě jednou přespal ve stejným kempu a vyrazil až ráno, ale to jak kdo bude chtít.

Každopádně – některý úseky na Dunajci a Popradu nejsou zadarmo. Místama to může bejt až do WW2. Je to velká a celkem rychlá řeka, takže při převrácení je možný si i delší kousek zaplavat. Rozhodně se vyplatí vesty. Jezdili jsme to na Sambách, ale extra s menšími dětmi bych šel určitě do nafukovaček. No – a počítejme, že si trochu zajezdíme autem… 🙂

Tady ještě odkaz na starý článek z Dunajce: https://www.worwani.eu/?page_id=770

Záložka pro permanentní odkaz.

Jedna reakce na Dunajec 2022, nástřel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *